Belangrijk maar ook kwetsbaar
De maag van een paard is relatief klein, maar speelt een onmisbare rol in het spijsverteringsproces. Het is echter ook een kwetsbaar orgaan dat gevoelig is voor problemen zoals maagzweren en zure oprispingen.
De anatomie van de paardenmaag
De paardenmaag is verdeeld in twee delen, elk met een eigen functie en gevoeligheden:
Het niet-klierachtige gedeelte
Dit bovenste deel van de maag is niet beschermd tegen zuur en daardoor erg kwetsbaar. Maagzuur kan hier snel schade aanrichten, vooral als een paard langere tijd niet eet. Daarom komen maagzweren vaak in dit deel van de maag voor.
Het klierachtige gedeelte
Het onderste gedeelte bevat een slijmlaag waardoor de maag beschermd is tegen maagzuur. Dit is ook belangrijk want in het onderste gedeelte van de maag wordt nl het maagsap geproduceerd. Maagzuur bestaat onder andere ui pepsine en zoutzuur. Bij stress, medicatiegebruik (zoals NSAID’s) of een onjuist voedingspatroon kan de slijmproductie afnemen, waardoor ook dit deel van de maag gevoeliger wordt voor irritaties en beschadiging.
Waarom produceren paarden continu maagzuur?
Een belangrijk verschil tussen mensen en paarden is dat paarden dag en nacht maagzuur produceren, ongeacht of ze eten. Dit is een evolutionair mechanisme: paarden zijn van nature grazers die constant kleine hoeveelheden voedsel opnemen, het welbekende "hapje-stapje" concept..
Wanneer er geen voedsel in de maag aanwezig is, kan het zuur in direct contact komen met de maagwand. Dit verhoogt de kans op irritatie en zweren.